Zjednodušovanie pravidiel

Bratislava 4. marca (TASR) – Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) SR zorganizovalo online školenie pre miestne akčné skupiny (MAS), ktoré sú dôležitým článkom pri čerpaní európskych peňazí na rozvoj regiónov. Informoval o tom v piatok odbor komunikácie MPRV. Cieľom školenia bolo podľa MPRV informovať 94 účastníkov z MAS o zjednodušení procesov pri napĺňaní európskej iniciatívy na rozvoj vidieka (LEADER). Národná sieť (NS) MAS oznámila, že spúšťa petíciu na záchranu prístupu LEADER.

MPRV vďaka zjednodušeniu očakáva akceleráciu čerpania prostriedkov v aktuálnom eurofondovom období. Členovia MAS podľa agrorezortu zároveň sprostredkovali svoje praktické skúsenosti, ktoré sú pre MPRV neoceniteľné pre ďalšie nastavenie procesov programu LEADER.

MPRV dodalo, že intenzívna komunikácia s MAS a školenia budú pokračovať aj naďalej, s aktívnou účasťou ministerstva pôdohospodárstva a Pôdohospodárskej platobnej agentúry (PPA).

NS MAS v piatok vyzvala na záchranu prístupu LEADER na slovenskom vidieku. V programovom období, ktoré sa končí, LEADER na Slovensku nebol podľa NS MAS takmer vôbec využitý.

„Dôvodom sú neskoro a zle nastavené pravidlá. Slovenský vidiek tak prichádza o milióny eur. Je to krok späť, pretože v minulosti bolo vďaka prístupu LEADER aj na Slovensku podporených mnoho adresných projektov pre obce, podnikateľov, aj tretí sektor. Priniesli skvalitnenie života a podporu miestnej ekonomiky na slovenskom vidieku,“ vysvetlil predseda NS MAS Štefan Škultéty.

NS MAS preto v petícii požaduje zjednodušenie a zrýchlenie všetkých procesov implementácie na strane riadiacich orgánov, a to MPRV, Ministerstvo investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie SR a PPA.

Národná sieť MAS žiada aj navýšenie zdrojov na financovanie prístupu LEADER z Programu rozvoja vidieka, Operačného programu Slovensko, prípadne iných zdrojov.

Petícia za záchranu prístupu LEADER na Slovensku je podľa Škultétyho zverejnená na stránke mojapeticia.sk, kde ju môže podpísať každý, komu záleží na podpore a rozvoji slovenského vidieka. (petíciu môžete podpísať tu:)

Celý článok si môžete prečítať tu:

O uskutočnení tohto školenia informovalo aj MPaRV SR na svojich stránkach www a fb.

Sledujte aj našu stránku na facebooku, kde nájdete ďalšie informácie a aktuality.