Obmedzenia v PPA potrvajú najmenej ešte mesiac

Už niekoľko týždňov Pôdohospodárska platobná agentúra nevypláca prostriedky na už schválené projekty. Ako prvé o tom informovalo poľnoinfo.sk. Ide o dôsledok kauzy Dobytkár a korupcie a pochybení, ktoré v PPA preukázal aj audit zo strany Európskej komisie. Ministerstvo pôdohospodárstva potvrdilo, že k obmedzeniam muselo pristúpiť.

„Súčasťou opatrení zo strany Európskej komisie bolo aj krátenie platieb na 4 podopatrenia. Žiaľ, v minulom roku začali krátiť 10 percent, tento rok začali krátiť až 25 percent zo zdrojov, ktoré musia byť tým pádom navyše financované zo štátneho rozpočtu. A to spôsobilo to, že sme neboli schopní vyplácať veľakrát aj zazmluvnené podpory tak rýchlo, ako sme chceli. Ale pozor, hovorím stále o projektoch, o ktorých bolo rozhodnuté ešte za predchádzajúcich vlád, a ktoré sú v súčasnosti len vyplácané,“ uviedol minister pôdohospodárstva Samuel Vlčan.

Poľnohospodári priznávajú, že nemajú na výber. Hoci situácia nie je ideálna, obmedzenia musia strpieť.

„Určite to nie je dobrá správa, a to najmä pre tých, ktorí chcú investovať, nakoľko momentálne PPA nevypláca práve projekty, ktoré sú väčšinou pre poľnohospodárske a potravinárske firmy. Takže musíme počkať, kým PPA nedostane novú trvalú akreditáciu,“ vyjadril sa predseda SPPK Emil Macho.

Vlčan: Verím, že PPA získa plnú akreditáciu

Ministerstvo deklaruje, že pre získanie trvalej akreditácie robí maximum. PPA je v ozdravnom programe, v rámci ktorého sa už mesiace prijímajú riešenia na odstránenie zistených nedostatkov.

„Verím, že 15. októbra PPA získa plnú akreditáciu. Vynakladáme všetko potrebné úsilie, aby sa nám to podarilo. Po tomto dátume budeme schopní prejsť, nie zo dňa na deň, ale verím, že v krátkom čase, do štandardného režimu a budeme bez omeškania vyplácať podpory,“ dodal Vlčan.

Rezort aktuálne s Európskou komisiou naďalej rokuje aj o korekciách, ktoré ako krajina budeme musieť znášať v rámci prideleného finančného balíka.

„Báza, na ktorej začíname, je 200 miliónov eur. Uvidíme, ako dôsledne vieme kontrolovať odchádzajúce platby, a aké pochybenia ešte prípadne môže Európska komisia odhaliť,“ uzavrel Vlčan.

O odpočte činností PPA pod vedením generálneho riaditeľa Jozefa Kissa, ale aj o samotnom akreditačnom procese bude platobná agentúra informovať novinárov vo štvrtok v poobedných hodinách. Podrobnosti sa dozviete v ten deň aj na webe poľnoinfo.sk.

Autor článku: Ivana Kaliská
Zdroj:https://polnoinfo.sk/obmedzenia-v-ppa-potrvaju-najmenej-este-mesiac/